Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Ευρωστρατός στο Αιγαίο με εντολή για χρήση βίας

Ο στρατός  θα λάβει πιο ενεργό δράση στις αρχές Οκτωβρίου, και θα έχει τον εξής ρόλο:
- τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες
- θα προχωρούν σε κατασχέσεις
- θα ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία  - θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.
Πρόκειται για μια επιχείρηση, που ονομάζεται EUNAVFOR Med.
Η δεύτερη φάση της επιχείρησης θα αρχίσει στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, καθώς η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.
Το επιχειρησιακό στρατηγείο της EUNAVFOR Med βρίσκεται στη Ρώμη. Ο υποναύαρχος Enrico Credendino διορίστηκε διοικητής επιχειρήσεων και θα επικουρείται από τον διοικητή δυνάμεων υποναύαρχο Andrea Gueglio. Τα κοινά έξοδα της επιχείρησης εκτιμώνται σε 11,82 εκατ. ευρώ για τους δύο μήνες της φάσης εκκίνησης και την αρχική εντολή των δώδεκα μηνών.
Την ίδια ώρα μεγάλη ανησυχία η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει προσωρινά τη συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, το ντόμινο που ακολούθησε αλλά και η αδυναμία των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών να συμφωνήσουν στο μεταναστευτικό.
Με  το κλείσιμο των συνόρων, χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα από το Ανατολικό Αιγαίο ενδέχεται να εγκλωβιστούν στη χώρα μην μπορώντας να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.
Η Αυστρία, η Πολωνία και η Σλοβακία ανέστειλαν ή ξεκαθάρισαν ότι προτίθενται να αναστείλουν τη συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας ελέγχους στα σύνορά τους, ενώ παρόμοια στρατηγική ακολουθεί, ήδη από τον Αύγουστο η Ουγγαρία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου